Szybkie śniadanie na ciepło, czyli o opiekaczach i tosterach słów kilka

Szybkie śniadanie na ciepło, czyli o opiekaczach i tosterach słów kilka

 

Nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Śniadanie. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W pierwszej wersji zazwyczaj kojarzą nam się dania takie jak: jajka (sadzone bądź w formie jajecznicy), parówki lub inne kiełbaski do podgrzania, owsianka i inne ciepłe dania mleczne. Natomiast „zimne” śniadanie to zazwyczaj jogurt, sałatka bądź kanapki. Dzięki urządzeniom, które zostaną omówione w tym artykule, można zaserwować chleb z dodatkami również na ciepło! I to nie tylko na śniadanie, ale o każdej dogodnej porze dnia.

Czym różnią się między sobą tostery i opiekacze do chleba? Oba urządzenia mają za zadanie podgrzać pieczywo. Pierwsze z nich działają w pozycji pionowej oraz serwują gotowe grzanki o wiele szybciej niż opiekacz (w zależności od tego, czy użytkownik preferuje zrumienione, czy mocno wypieczone, trwa to od 30s do minuty). Umożliwiają podgrzanie pojedynczej kromki pieczywa z obu stron (w zależności od modelu urządzenie zawiera dwie lub cztery komory do jednoczesnego przygotowywania chleba). Natomiast na kanapki z opiekacza (zwane sandwich) faktycznie trzeba poczekać dłużej, ale za to umożliwia on umieszczenie pomiędzy kromkami pieczywa dowolnych dodatków (najczęściej jest to ser, który po zapieczeniu skleja kanapkę). Przygotowany w ten sposób sandwich jest bardziej treściwy i stwarza więcej możliwości skomponowania dowolnego śniadania niż pojedynczy, suchy tost (którego zazwyczaj smaruje się dżemem bądź miodem, a przecież nie każdy lubi śniadania na słodko).

Jeśli zamarzył Ci się toster lub opiekacz, drogi czytelniku, jak przed każdym zakupem warto pochylić się nad parametrami i cechami obu urządzeń oraz ich znaczeniem w celu wybrania  najdogodniejszego modelu.

 

Najważniejsze cechy tosterów i opiekaczy- jakie wybrać?

Do najważniejszych parametrów obu omawianych urządzeń należą:

-       moc,

-       materiały, z których wykonany został sprzęt,

-       funkcje i wyposażenie dodatkowe.

Im wyższy jest pierwszy z wymienionych parametrów, tym lepiej. Oznacza to szybsze podgrzewanie pieczywa. Większość tosterów oraz niektóre opiekacze do kanapek posiadają możliwość regulacji temperatury/mocy z jaką urządzenie ma podgrzewać chleb. Zazwyczaj im wyższa moc, tym wyższa cena zakupu.

Toster z 7 stopniami regulacji(z lewej Toster z 7-mioma stopniami regulacji temperatury)

Materiał, z którego wykonano obudowę omawianych sprzętów jest istotny ze względu na możliwość nagrzewania się lub nawet stopienia obudowy. Drugi przypadek dotyczy obudowy wykonanej z tworzywa sztucznego, ale tylko w związku z jego słabą jakością. Opiekacze sandwich lub tostery z obudową wykonaną ze stali nierdzewnej są dużo trwalsze niż ich plastikowe odpowiedniki, ale są dużo cięższe (opiekacz z obudową metalowo-plastikową). Zazwyczaj charakteryzują się również wyższą ceną. Nieporównanie bardziej elegancko prezentuję ą sijednak na kuchennym blacie (co jest dość istotne w przypadku, gdy urządzenie nie będzie przechowywane w szafce).

Jeszcze bardziej istotny jest materiał, z którego wykonano płyty grzejne, a właściwie powłoka, którą je pokryto. Wysokiej jakości powłoka zapobiega przywieraniu pieczywa (oraz wytopionego z sandwicha sera). W przypadku modeli z płytami grzejnymi gorszej jakości użytkownika czeka zdrapywanie z powłoki kanapki, która się rozpadła.

Jeśli chodzi o funkcje i wyposażenie dodatkowe omawianych urządzeń, najnowocześniejsze modele oferują ich naprawdę dużo. Najnowsze modele opiekaczy posiadają wymienne płyty grzejne, dzięki czemu stają się urządzeniami wielofunkcyjnymi. Z reguły są to: wkładka do sandwichy, wkładka do gofrów (gofrownica) oraz karbowana wkładka z funkcją elektrycznego grilla. Tym sposobem użytkownik omawianego urządzenia wraz z zakupem jednego ma ich w domu aż trzy - Opiekacz Esperanza 3 w 1. Niektóre modele posiadają również wkładki do pieczenia różnych rodzajów ciastek: rurek (do napełniania kremem), mini-pączków/donatów. Dużą popularnością cieszą się opiekacze do orzeszków (wypieczone z kruchego ciasta „połówki orzechów” napełnia się dowolnym kremem). Ważna jest również możliwość mycia płyt grzejnych w zmywarce, w szczególności w przypadku wkładek grillowych.

Nowoczesne tostery oferują swoim użytkownikom możliwość wypiekania na powierzchni chleba przeróżnych obrazków (np. toster dla dzieci  wypiekający usmieszki), wzorów a także napisów. Przydatną funkcją jest również możliwość rozmrażania pieczywa (w formie pojedynczych kromek). Kolejnym funkcjonalnym dodatkiem jest oddzielnie mocowany nad wylotem tostera ruszt, na którym można podgrzać bułki lub croissanty, których normalnie nie moglibyśmy wcisnąć do wnętrza urządzenia.